Brandsläckare – 10 tips för rätt val av brandsläckare i hemmet
Pulversläckare, kolsyresläckare eller skumsläckare? Ska du köpa brandsläckare behöver du veta vilken som passar bäst för ditt hem.
Brandsläckare räddar liv. Det är en rekommendation av MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) att alla privatpersoner ska ha en brandsläckare i sin bostad. En brandsläckare kan visa sig vara en mycket billig livförsäkring.
Men vilken typ av brandsläckare ska man köpa? Och var ska den placeras? Här guidar vi dig igenom allt du behöver veta om brandsläckare! Bland annat placering, kostnad och livslängd.
Pulversläckare – förstahandsvalet
Pulversläckare anses som förstahandsvalet för privata bostäder. Detta på grund av att pulversläckaren har bäst släckningsförmåga per kilo släckmedel och kan släcka bränder i elektriska apparater. Se till att pulversläckaren är godkänd enligt svensk standard SS EN 3-7 om den ska användas i bostaden eller i fritidshuset.
Pulversläckarens fördel är även dess nackdel. Pulvret är nämligen så pass fint att det smutsar ner väldigt mycket vid användning då det kan tränga in i de flesta utrymmen. Men vad gör det om du lyckas släcka en brand i ett tidigt skede?
Kolsyresläckare – smutsar inte ner
Kolsyresläckarens största fördel är att den släcker utan att lämna några spår efter sig. Detta på grund av att den släcker med gas (koldioxid). Gasen kväver branden och lämnar inte några spår efter sig
En stor nackdel med den här typen av släckare är att gas inte är ett lika effektivt släckningsmedel som pulver. Det krävs alltså en förhållandevis stor kolsyresläckare för att släcka en liten brand.
P.S. Kolsyresläckare heter egentligen koldioxidsläckare.
Skumsläckare – bra mot bränder i vätskor
Skumsläckarens släckmedel består mestadels av vatten med tillsatta ämnen. Detta gör att en skumsläckare är bra på att släcka bränder i vätskor, exempelvis olja, bensin och diesel. Den släcker även bränder i så kallade ”fibrösa material” på ett effektivt sätt, exempelvis papper, tyg och trä.
Nackdelen är att skummet är giftigt. Därför avråder man allt som oftast att använda skumsläckare om alternativ finns. Skummet leder även elektricitet och har en sämre släckningsförmåga än pulversläckare.
Storlek på brandsläckare
Den rekommenderade storleken på brandsläckare för bostäder är 6 kg. Notera att det är en pulversläckare på 6 kg som är rekommenderat. Storleken är beräknad på att en person utan erfarenhet av att släcka bränder ska kunna hantera den.
Placering av brandsläckare
Placera brandsläckaren nära huvudingången eller centralt i bostaden. Bor du i ett hus med flera våningar är det rekommenderat att ha en brandsläckare per våningsplan. Placera då brandsläckaren som inte finns på entréplanet nära trappen.
En brandsläckare ska alltid placeras synligt i bostaden – det vill säga inte undangömd eller blockerad. Ställ brandsläckaren med användarinstruktionerna utåt för att snabbt kunna använda den när det verkligen behövs.
Tycker du att det är fult med en brandsläckare framställd i bostaden har vi några tips för dig längre ner.
Brandsläckare i bilen
Placera även en brandsläckare i bilen. Stockholms brandförsvar rekommenderar att man i bilen bör ha en pulversläckare på 2 kg. Det lilla formatet lämpar sig bra för just fordon och har ändå en relativt stor släckningsförmåga.
Vad kostar en brandsläckare?
När vi jämför priser mellan olika brandsläckare 2022 så ligger kostnaden på en pulversläckare á 6 kg mellan 399-1309kr. Det stora prisspammet beror på olika paketeringar med exempelvis en brandfilt inkluderat och självklart design och utformning. Räkna med en kostnad på ca 599 kr för att köpa en godkänd pulversläckare på 6 kg.
Brandsläckarens design
Att ha en klassisk röd brandsläckare framme kanske inte passar allas inredning. Lyckligtvis finns det riktigt snygga brandsläckare som passar de flesta hem. Vad sägs som en vit brandsläckare som smälter in i hallens ljusa väggfärger?
Solstickan är ett märke som i Sverige är unisont med eld. Kanske främst för deras tändstickor. Men Solstickan erbjuder även riktigt snygga brandsläckare i både vit och svart färg.
Det finns såklart andra tillverkare som erbjuder brandsläckare med olika färger och mönster. Det viktigaste är dock storleken på brandsläckaren, att den är godkänd enligt svensk standard SS EN 3-7 och att du enkelt hittar den när den verkligen behövs.
Hur länge håller en brandsläckare?
Pulversläckare och kolsyresläckare håller i ca 10 år. Skumsläckare håller i ca 5 år. Brandsläckaren fungerar säkerligen längre än så, men det här är de vanligaste angivna åren av tillverkarna. Alla brandsläckare ska även ha datummärkning och tillverkningsår på sig. Då blir det tydligt för dig att se när brandsläckaren behöver service eller bytas ut.
Genom att ge din brandsläckare underhåll ser du till att den klarar hela sin livslängd. Listan nedan kommer från MSBs rekommendationer för egenkontroll:
- Släckaren är placerad synligt på avsedd plats
- Släckaren är inte blockerad
- Släckarens användningsinstruktion är vänd utåt och fullt läsbar
- Släckaren är inte uppenbart skadad
- Släckarens tryckindikator (där så är tillämpligt) visar rätt tryck
- Släckaren är plomberad
Hur gör man sig av med en brandsläckare?
En brandsläckare kan bara användas en gång. Sedan måste den laddas om eller bytas ut. Tyvärr så kostar service av brandsläckare ungefär lika mycket som att köpa en ny idag. Därför väljer de flesta att byta ut en gammal brandsläckare. En använd eller för gammal brandsläckare lämnas in på närmsta återvinningscentral. Kom ihåg att köpa en ny när den gamla lämnas in!
Brandsläckare – bara en del av ditt brandskydd
Komplettera alltid en brandsläckare med brandfilt och ett uppkopplat brandlarm. En brandsläckare är ett mycket bra redskap för att bekämpa mindre bränder i hemmet, men vem ska använda brandsläckaren om ingen är hemma när det börjar brinna?
Du kan läsa mer om fördelarna med ett uppkopplat brandlarm i vår artikel SKYDDA DIG MOT BRAND I HEMMET. Eller gör vårt test för att se vilket larm med uppkopplat brandlarm som passar dig.
Vilket larm passar dig? Testa nedan.