Inbrottsskydd för fönster och dörrar – så skyddar du dina ingångar
Inbrott sker vid hemmets ingångar. Sidoljus, källarfönster och altandörrar blir enkelt ingångar för inbrottstjuven om de inte är skyddade. Läs den här artikeln och få tips om hur du kan skydda dina fönster och dörrar mot inbrott!
Inbrottsskydd för fönster
Fönstren är husets ögon och det är vanligt att lägga mycket tid och pengar på just bostadens fönster. Speciellt vid renoveringar. Oavsett om de ska vara kvar, renoveras eller bytas ut bör du skaffa ett bra inbrottsskydd till dina fönster.
Fönsterlås
Fönsterlås finns i olika modeller och klassningar och fungerar som ett förstärkande komplement till fönstrets befintliga låsmekanism. Om dina fönster exempelvis stängs med vanliga fönsterhaspar är det en mycket god idé att montera fönsterlås på dessa fönster för att försvåra inbrottsförsök. Fönsterlås gör även fönsterna barnsäkra!
Priset för ett fönsterlås varierar ganska stort 2022, mellan 300-1200kr, om än att de flesta kostar runt 400-500kr. Det är rekommenderat att montera fönsterlås på alla fönster som kan nås från fyra meter från marken. Låsen ska vara godkända och certifierade av Stöldskyddsföreningen enligt SS 3620 i klass A eller B.
Fönstergaller
Att installera fönstergaller ger ett ypperligt bra inbrottsskydd för dina fönster. MEN, vi är nog väldigt få som vill skapa en fängelsekänsla över vår bostad. Det finns dock väldigt fina fönstergaller i en mängd färger och former, utan känslan av att vara inlåst.
Det finns vissa fönster som du borde överväga att sätta fönstergaller på – exempelvis källarfönster. Fönstergaller kallas ibland även för inkrypningsskydd, så om du har ett hus med källarfönster kan fönstergaller vara ett relativt billigt inbrottsskydd för just ditt hem.
Skalskydd med vibrationsdetektorer
Ett lite mer subtilt inbrottsskydd för dina fönster är ett skalskydd med vibrationsdetektorer. Skalskyddet är den delen av ett hemlarm som monteras på fönster och dörrar för att skapa ett osynligt men skyddande skal runt ditt hem. Vibrationsdetektorerna känner av stötar, brytförsök och borrningar och aktiverar larmet direkt.
Det fina med ett modernt skalskydd är att du kan ha det aktiverat även när du är hemma. Det är många som tycker att det känns tryggt. Speciellt under det mörka vinterhalvåret och på natten.
Du kan läsa mer om skalskydd och hemlarm i vår artikel Så skyddar du hem och bil mot inbrott eller gör vårt snabba test och se vilket hemlarm som passar dig här.
Inbrottsskydd för dörr
I stora drag så gäller samma inbrottsskydd för dina dörrar som för dina fönster. Det handlar alltså om att tillföra någonting för att försvåra ett inbrottsförsök. Så passa på att inbrottssäkra både ytterdörr och altandörr om du är i farten med renoveringar eller om de ska bytas ut.
Dörrlås
Gedigna lås på bostadens alla dörrar är A och O när det kommer till inbrottsskydd. Nu för tiden är det populärt med digitala dörrlås som har många fördelar. Se bara till att låset är godkänt, säkert och kan kopplas upp till hemlarmet.
Brytskydd
Brytskydd finns för både din ytterdörr och din altandörr. Det är ett billigt, enkelt och effektivt inbrottsskydd för dina dörrar. Åtminstone mot just brytförsök.
Skalskydd även för dörren
Som vi tidigare nämnt så inkluderas även dörrar i bostadens skalskydd om ett sådant installeras i bostaden. Vibrationsdetektorer är mycket snabba och effektiv på att upptäcka och avbryta inbrottsförsök, både på fönster och dörrar.
Du kan läsa mer om hur du skyddar dina dörrar mot inbrott i vår specifika artikel 5 tips på hur du skyddar din ytterdörr på bästa sätt.
Testa vilket larm som passar dig nedan.