Nya inbrottstrenden: tjuvar som klättrar på fasaden
Under sommaren och hösten har lägenhetsinnehavare över hela landet blivit utsatta för en ny trend: inbrottstjuvar som klättar upp via fasaden och in genom öppna fönster eller balkongdörrar. Så här skyddar du hemmet och familjen.
Under sommaren och hösten har medierna rapporterat om klättrande inbrottstjuvar i såväl Stockholm som Göteborg och Umeå. Tjuvarna har använt stuprännor, staket och tak på lägre hus för att ta sig till ett öppet fönster eller en öppen balkongdörr. Södermalmspolisen i Stockholm gick under en period så långt som att uppmana alla lägenhetsinnehavare att ha stängda fönster – oavsett hur högt upp i huset man bor.
Som lägenhetsinnehavare är det lätt att tänka att det bara är boende på bottenvåningen och möjligen en trappa upp som riskerar att falla offer för den här typen av inbrott, men enligt polisen räcker det alltså inte längre. De har sett att höjden inte avskräcker dessa tjuvar.
Två saker har utmärkt den här nya typen av inbrott; de flesta har skett mellan klockan nio på kvällen och klockan sju på morgonen, och inbrottstjuvarna verkar också ofta ha genomfört flera inbrott under samma kväll.
Kedja, säkerhetsdörr och hemlarm
När det kalla höstvädret kom minskade den här typen av inbrott. Men så fort värmen kom tillbaka, om så bara för en helg, så ökade anmälningarna direkt – och risken är att fasadklättringsmetoden är här för att stanna.
I samband med inbrottsvågen på Södermalm uppmanade polisen alla boende att förse sina fönster eller balkongdörrar med en kedja, så att det blir svårare att ta sig in utifrån. Men allt fler bostadsrättsinnehavare vill göra ännu mer. Många skaffar säkerhetsdörrar och väljer att installera ett hemlarm i sin bostadsrätt.
Hur kan det hjälpa mot fasadklättrare? Jo, ett modernt hemlarm för bostadsrätter har flera funktioner som tjuvarna avskyr, inte minst både dörr- och fönsterdetektorer.
– Kameror aktiveras dessutom så fort någon obehörig kommer in i din lägenhet, vilket gör att larmcentralen kan se vad som händer och får lättare att identifiera tjuvarna. Våra larmoperatörer kan till och med prata direkt med tjuven via larmet och förklara att hen är upptäckt, berättar Fredrik Ringborg på larmföretaget Verisure.
Den kanske främsta fördelen med ett hemlarm i lägenheten är dock att det avskräcker tjuven från att ens försöka ta sig in.
– Med dekalerna som följer med kan man visa för inbrottstjuven att lägenheten skyddas av larm. Tjuvarna vill ju ta det enklaste bytet och ett hem som är utrustat med ett larmsystem innebär ofta stora problem, säger Fredrik Ringborg.
De flesta inbrott har skett mellan klockan nio på kvällen och klockan sju på morgonen
Testa vilket larm som passar dig här nedan.